Arrangement den 28. juni om et mødeprojekt i Jammerbugt kommune om bredbånd og mobiltelefoni – Karstens opfattelse (c)

Mange gode kræfter i Jammerbugt kommune har brugt meget tid og mangeressourcer i mere end et år nu, på, at analysere og videndele muligheder ogfremtid i Jammerbugt kommunes bredbånds behov.

De første møder, bar stort præg af usikkerhed og ukendskab til både faktaog teknik omkring fast og mobilt bredbånd og kommunikation. De første møder varhelt klart stærkt prægede af indlærte og hypede vilde krav om de over-solgte ogover-anpriste fiberforbindelser som alle ønskede sig ført helt ud i skovensdybe stille ro og frem til enhver fritids grund og weekend-hytte.

De første møder udviklede sig derfor til, at dreje sig om uddannelse ogoplysning til deltagerne om, hvad der allerede kan lade sig gøre i dag og hvadder er på vej, og som faktisk er blevet muligt i det år, som vi har mødtes medlandsby- og sommerhus-foreninger og med professionelle tele ogbredbåndsleverandører.

I foråret 2017 er der etableret 4G/LTE mobilt data net over alt, i regionNordjylland, –

Alle husstande i kommunen kan i dag kobles på højhastigheds bredbånd–

Måske med udvendige antenner, men i praksis kan alle nu få en forbindelsesom tilgodeser både private og erhvervs drivendes bredbånds-behov.

http://www.rn.dk/bedrebredb%C3%A5nd

https://ing.dk/artikel/danskere-skruer-bredbaandet-faa-udnytter-de-hurtigste-hastigheder-200056?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=elektronik&cx_newsletter=elektronik&cx_newsletterid=198626&utm_source=ING+V2+Common&utm_campaign=743c1039a3-EMAIL_CAMPAIGN_2017_06_13&utm_medium=email&utm_term=0_e43d1267b1-743c1039a3-48737509

Mere end 88 % af Danmark’s husstande kan i dette forår 2017 få enforbindelse med 100 Mb/s eller mere – I Jammerbugt kommune hvor vi bor ervirkeligheden at her hvor jeg bor i  et af de ca. 50% afJammerbugtkommunes husstande der ligger i byer hvor der er antenneanlæg med 300Mb/s, her er der  flere udbydere at vælge imellem. Sådan, at der erkonkurrence på både pris og kvalitet og på valgfrihed.

På min adresse har jeg:          100Mb/sluftbåret, 3G og 4G fra YouSee og fra TT net og snart også fra 3.

100Mb/s PtMP fra AaBNmasterne til opland,

300 Mb/s TV og IP påCoax fra antenneforeningen,

1000Mb/s TV og IP påFiber med Stofa/SE. –

20 Mb/s TV og IP påtelefonledningerne fra TDC/Hiper, DLG og andre,

Ifølge nyeste statistik for hele Danmark i foråret 2017, så kan 88% af Danmarksca 2,3 millioner husstande lige nu købe mindst 100 Mb/s (= Mbps eller Mega bitper sekund) forbindelser til internettet, kun 12 % af husstandene kan endnuikke direkte kobles på de højeste hastigheder, fordi de bor i skyggen af skoveog bakker, men oftest kan de sidste 250.000 danske husstande let kobles på enlavere hastighed med lidt teknisk snilde.  Af de ca 2 millioner husstandeder således allerede har adgang til minst 100Mb/s fra en eller ofte flereudbydere, på forskellige platforme, så vælger kun ca. 16% (360.000) af de 88%,at købe den høje hastighed fordi, der ifølge samme statistik på www.tjekditnet.dk er rigelig båndbredde med 20 – 50Mb/s til en dansk gennemsnits familie. Lit provokerende kan man sige at 100Mb/saltså passer til tre gennemsnitsfamiliers faktiske højeste forbrug og behov forIP adgang. Kun få husstande køber altså de noget dyrere forbindelser – den unødvendige ekstra kapacitet som nogle udbydere anpriser som uundværlig J!

De faktiske målinger i eksisterende netværk viser, at den enkelte husstandaldrig forbruger de høje båndbredder, fordi en TV kanal der nu og i fremtidenaldrig behøver mere end 4 – 8 Mb/s for at give den  ypperstebilledkvalitet vi kender fra TV verdenen, både nu og i den fremtid eksperterneforudser. En familie med 4 superfjernsyn der streamer samtidig på 4 stk TVskærme der fylder vægplads som et 2½ meter reolsystem (5 kvadrat meter)– kanaltså ikke bruge mere end 4×4=16 Mb/s båndbredde. SÅ med 100 Mb/s kan der køreHD TV på 25 skærme , eller 125 kvadratmeter væg- gulv- og loft- plads hvis derengang bliver behov.

Den 28. juni 2017 mellem 14:00 og 18:00 kommer de der har deltaget imøderækken i kommunens initiativ, til et åbent-hus arrangement i DGI Huset iAabybro, hvor deltagerne vil hjælpe alle kommunens borgere med at vælge denrette forbindelse til netop deres families behov ud fra hvor de bor.

Antenneforeningernes løsninger er faste forbindelser med størst muligforsyningssikkerhed, som leveres mellem de samme to punkter i foreningenshovedstation og hos medlemmet. Antenneforeningerne har valgt, at kunne forsyne,hver husstand i kabelnettet med 300 Mb/s eller båndbredde nok til ca 350kvadrat meter billedskærme i hver husstand. Nogle foreninger har allerede nuvalgt, at ca. tredoble den båndbredde så der ligestraks kan leveres HDTV-signal til 1.000 kvadratmeter skærmareal på den seneste teknologi derbenytter Docsis 3,1 standarden på foreningens signalforsyningsanlæg!

På den trådløse faste forbindelse mellem en husstand uden antennekabler,der er foreningen ”kun” klar til at levere 50 – 100Mb/s men altså også langtuden for foreningernes kablede områder!!!

Et 26 tommer (65 cm skærmdiagonal) fjernsyn er det største format der medacceptabel kvalitet på 2 – 3 meters betragtnings-afstand på 625 linjer og 825kolonner, kan bruges med analoge tv signaler…Sådan en skærm er ca ¼ kvadratmeter med ca. 400.000 billedpunkter og kaldes ”(S)tandard (D)efinition” SDkvalitet.

Et 100 tommer (250 cm skærmdiagonal) fjernsyn kræver en stor væg og ca. 5meters betragtningsafstand og en IP båndbredde på 2 – 4 Mb/s til at levere 1080x 1920 = 2.073.600 billedpunkter og kaldes (HighDefinision =HD kvalitet) ellerTV skærme med 2K billedbredde

Et UHD kvalitet (UltraHighDefinision) signal med 4K billedbredde 3.840punkter på en linje – kan altså blive 200 tommer = 5 meter diagonalt og brugerså en betragtningsafstand – på 10 meter – for ikke at familien skal sidde såtæt på skærmen, at man skal dreje hovedet for at overskue hele skærmen og forat læse undertekster –  den kæmpeskærm klarer sig fint … og 8 – 16 Mb/sbåndbredde, afhængigt af modtagerens evner og regnekraft.

Disse overvejelser vil vel nok give ”almindelige danske husstande” et behovfor et normalt båndbredde produkt på den eller de almindelige familievenlige (2stk 60” – 100” TV med behov for 4 – 8 Mb/s plus et par børn sikkert med mindreskærme og mindre behov < 4 – 8 Mb/s eller den samlede båndbredde på 8 – 16Mb/s, som holder sig under en 20 Mb/s forbindelse, som alle platforme fint kanlevere den 28. juni 2017…

De virkelige nørdede medlemmer af en antenneforening, med plads og behovfor skærmstørrelser som i et biografcenter med ca. 50 sofa-pladser i flerebiografsale. De medlemmer har faktisk også rigelig båndbredde med (4 gange 16Mb/s =) 64 Mb/s til sådan 4 stk 200 ” 4K skærme… 2 af dem i en mere end 150kv.meter stue til mor og far og på to ”børneværelser” på mere end 5 x 10 meterog en lofthøjde på 3 – 4 meter. De forbrugere kan fint klare sig med alleplatforme undtagen de gamle telefonlinjer som endnu ikke er klar tilhastigheder over 20Mb/s alle steder endnu – men det kommer.

Når sådan en 30 – 100 Mb/s forbindelse faktisk allerede kan betjene allemedlemmer af antenneanlæggene, både de mange gennemsnits familier og deabsolutte frontløbere, så må de fornuftige vel indse, at vores nuværendemulighed for at koble sig på, med 300Mb/s, ikke bliver forældet i nogenoverskuelig fremtid –

Vi kan vel også forudse, at de forskellige kommercielle udbydere, skubberen kæmpe stor investering for an sig – Kun antenneanlæggene er for længstbetalt og afskrevet, foruden at foreningerne ikke er kommercielle men følgerden årlige generalforsamling og vedtægternes demokrati.

(c)

/karsten